Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są niezmiernie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film