Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. Krakow Restaurant italian Cuisine Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film